Wat zijn smart contracts?

Wat is een smart contract

De crypto revolutie heeft ons niet alleen de blockchain gebracht. Een net zo grote doorbraak is de mogelijkheid om nu smart contracts te gaan gebruiken. In 1994 beschreef de Amerikaanse computer wetenschapper Nick Szabo al hoe hij deze zelfregulerende contracten moesten werken.

Wanneer je momenteel een contract ondertekend, ga je niet alleen een overeenkomst aan met een andere partij. Er is ook altijd een derde partij bij betrokken. Dit is veelal de toezichthouder die controleert of beide partijen hun verplichtingen nakomen en/of  ergens garant voor staan. Denk hierbij aan aan een notaris, advocaat, consultant, maar ook verzekeraars en banken. Smart contracts maken een tussenpartij overbodig.

Hoe werkt een smart contract

Een smart contract is een overeenkomst die in code wordt vastgelegd. Wanneer beide partijen aan hun verplichtingen hebben voldaan, wordt het contract automatisch uitgevoerd. Het is also je iets koopt in een Febo automatiek. Je gooit er geld in (jouw verplichting) en de snack komt automatisch te voorschijn (de verplichting van de Febo). Dit proces wordt voor smart contracts mede mogelijk gemaakt door de blockchain.

Hoe werkt een smart contract?
Hoe een smart contract werkt.

Blockchain

De blockchain is een gedecentraliseerde database waarin de “boekhouding” wordt bijgehouden van gegevens die binnen dit netwerk worden uitgewisseld. De kracht van de blockchain is dat deze database niet door één partij, maar door duizenden verschillende computers/netwerken wordt onderhouden. Het wissen van gegevens en transacties is hierdoor niet mogelijk. Daarmee is de blockchain een veilig en onkreukbaar mechanisme dat 100% accuraat werkt.  Het bewijs voor een transactie ligt vast in de blockchain en is publiekelijk in te zien.

Ethereum heeft smart contracts mogelijk gemaakt

Met behulp van de blockchain zijn er tal van nieuwe technologisch toepassingen mogelijk, waaronder smart contracts.Ethereum is de eerste partij die in 2013 een smart contract protocol heeft toegevoegd aan de blockchain.

Naast het opslaan van gegevens – wat in de blockchain gebeurt -, verzorgt een smart contract  ook de “uitbetaling” van de overeenkomst. Wanneer blijkt dat aan alle verplichtingen is voldaan, keert het smart contract de vergoeding uit. Dit werkt dus als een escrow service. Mocht een partij in gebreke blijven, dan kan de andere partij zijn inzet weer teruggestort krijgen of zelfs een vergoeding krijgen – afhankelijk van de voorwaarden.

dApps bieden smart contract diensten

Ethereum zelf biedt houdt zich niet bezig om smart contract diensten en producten te ontwikkelen. Dat doen andere partijen die op het Ethereum platform apps kunnen maken. Je kunt Ethereum dus eigenlijk met het besturingssysteem iOS van Apple vergelijken waar andere partijen apps voor ontwikkelen.

Deze apps worden in deze overigens dApps genoemd. Dit staat voor decentralized apps. Tot zover ook de technische uitleg over smart contracts. Jij wilt natuurlijk vooral weten hoe wij hier in het dagelijkse leven gebruik van kunnen maken.

Use cases voor smart contracts

Veel bedrijven en ontwikkelaars zijn nu druk bezig met het maken van gebruiksvriendelijke toepassingen  voor smart contracts. Bedoeld voor consumenten maar vooral voor bedrijven. De uses cases voor smart contracts zijn dan ook veelbelovend en zeer lucratief. Wij lichten een aantal sectoren uit.

Logistiek
Binnen het logistieke proces van supply management zijn heel veel partijen betrokken. Om goederen van punt A naar B te krijgen, ben je meer met papierwerk bezig dan met het daadwerkelijke vervoeren van de spullen. Elke partij binnen dit proces moet goedkeuring verlenen op tal van zaken. Met smart contracts kan je dit proces versnellen en goedkoper maken. Het verschaft transparantie, behoedt voor fraude en je kunt automatisch een punt van aankomst laten registreren.

Energie
Met zonnepanelen genereer je zelf energie. Momenteel kan je de besparingen hierop terughalen bij je energieleverancier. Maar met de blockchain en smart contracts kan jij zelf de energieleverancier worden. De door jouw verworven energie zet je door naar een marktplaats waar andere mensen jouw energie kunnen kopen. De blockchain en smart contracts faciliteren dit proces. Lees bijvoorbeeld de plannen van het Australische bedrijf Power Ledger hiervoor heeft.

Verzekering
Je sluit geen verzekering meer af op basis van een aantal vaste pakketten waar je uit kunt kiezen. Met een smart contract verzekering betaal  je (of ontvang korting) op basis van je acties. Talloze persoonlijke opties kunnen zo worden vastgelegd. Ga je op vakantie naar Venezuela dan zit hier een hoger risico aan vast dan wanneer je naar de Ardennen zou gaan, dus betaal je voor deze trip wat meer. Was er bij je laatste tandartsbezoek niks aan de hand, dan krijg je een korting op je volgende bezoek.

Juridisch
Advocaten spenderen de meeste tijd aan het opstellen van contracten, zorgen dat deze nagekomen worden en het uitvechten van procedures hierover. Met een smart contract kan je dit allemaal automatiseren en bespaar je deze dure kosten.

Altcoins voor smartcontracts

Nu je weet wat een enorme potentie smart contracts bezitten, is het niet verwonderlijk dat altcoins in deze hoek erg populair zijn. Ethereum is na BTC zelfs de grootste cryptomunt. De marketcap is binnen een jaar naar $32 miljard gestegen. Wij adviseren dan ook dat 5-10% van je cryptoportfolio uit Ethereum bestaat.

Er verschijnen steeds meer platformen a la Ehtereum. Allen hebben ze unieke eigenschappen. Meestal zit dat in de programmeertaal waarmee je er dApps voor kunt schrijven of een regio waar zij zich op focussen. Interessante munten in deze hoek zijn Lisk, NEO en DBIX.

Buiten platformen zijn er nog talloze dApp altcoins. Als lange termijn investeerders geven wij echter de voorkeur aan platform munten. Deze hebben een steviger fundament dan een feature munt – wat een dApp uiteindelijk is. Met dApps munten kun je echter als trader wel snel, goede winsten maken. Hiervan houden wij je op de hoogte op deze site en onze Trading Service.

En verder…

Mocht je nog meer willen weten over smart contracts, dan raden we je aan deze infographic van Capgemini hierover door te nemen. Bekijk deze hier.