Wat zijn airdrops?

airdrop_crypto

Steeds meer cryptoprojecten starten met een airdrop. Hiermee worden de eerst beschikbare tokens uitgegeven aan geïnteresseerde traders. In tegenstelling tot een ICO zijn deze gratis. Wat moet je doen om aan deze tokens te komen?

De reden van een airdrop is om voor een nieuw cryptoproject aandacht te creëren. Met een ICO kan dit natuurlijk ook, maar om deze op te zetten komt veel meer werk bij kijken. Veel kleine teams hebben hier niet de resources voor.

Daarbij trekt een ICO vooral traders aan die op zoek zijn naar een quick flip. Zodra de token op een exchange verschijnt, wordt deze verkocht. Dit is niet de beste manier om trouwe supporters aan je te binden en geleidelijke groei van het project te waarborgen. In crypto is het belangrijk om een sterke community op te bouwen en airdrop projecten hebben vaak een streepje voor. Hier zitten geen money grabbers achter is de gedachte.

Cadeautje voor investeerders

Een airdrop komt niet alleen bij de start van een cryptoproject voor. Ook lopende projecten verdelen soms gratis tokens aan investeerders van een munt. Dit is hun manier om hun supporters te bedanken voor de steun.

Hoe werkt een airdrop

Elke airdrop komt met zijn eigen regels. Vaak moet je bij een nieuw cryptoproject lid worden van hun Telegram groep, een Twitter bericht verspreiden en een Facebook pagina liken. Je dient ook het wallet adres op te geven waarop je de tokens wilt ontvangen

De meeste airdrops komen van projecten die gebouwd zijn op het Ethereum platform. Hiermee worden dus ERC20 tokens uitgegeven. Deze kan je ontvangen op een wallet als die van MyEtherWallet of MyCrypto.

Bij bestaande projecten moet je de munten hiervan al op een wallet hebben staan om er recht op te hebben. Dit is vaak de eigen officiële wallet. Soms ondersteunen exchanges ook een airdrop.

Kortom, lees bij elke airdrop altijd goed de instructies en voorwaarden goed door.

Loont het om aan een airdrop mee te doen?

Vaak kost het niet meer dan vijf minuten om je in te schrijven voor een airdrop. Een kleine moeite dus, aangezien sommige airdrops zeer lucratief kunnen zijn. Zo waren de 10.000 BLUE tokens die je in oktober 2017 kon krijgen, drie maanden later maar liefst $20.000 waard.

Het is natuurlijk niet altijd zo’n groot feest. Een leuk zakcentje van $200 per maand kan je met regelmatige deelnames aan airdrops er in ieder geval aan overhouden.

airdrop_crypto_value
voorbeeld van de waarde van recente airdrops (feb 2018)

Waar vind je airdrops

De bekendmaking van airdrops vind je in tal van crypto kanalen. Op Twitter kun je ze vinden door te zoeken op #airdrop. Ook is er een groot account actief die de nieuwste airdrops post: https://twitter.com/cryptoairdrops

Een goede site is: https://airdropalert.com/

Veel airdrop urls worden gepost met een referral link. Wanneer je je inschrijft via deze link, krijgt de poster hiervan een kleine bonus. Het is gebruikelijk om deze referral link te volgen als bedankje aan de vinder van de airdrop.

Korte tips

  • Maak voor airdrops een apart online profiel. Hiermee schep je overzicht voor jezelf en voorkomt het evt. schade door scams. Maak dus gebruik van een nieuw email adres, password, twitter media profiel, etc.
  • Log met dit profiel in op een aparte browser. Dat scheelt weer inloggen steeds (probeer de Brave browser uit van cryptomunt BAT).
  • Door in Ehtplorer je Ether wallet adres in te voeren, krijg je een overzicht van alle tokens die hierop staan en de actuele $ waarde ervan.
  • In crypto komen veel scams voor. Blijf dus voorzichtig. Kijk altijd of  een site secured is (https), stort zelf nergens crypto om recht te hebben op de tokens en deel met NIEMAND je private keys.