Wat is Bitcoin Cash?

Wat is Bitcoin Cash?

De groei van Bitcoin Cash (BCH) gaat gestaag door. Steeds meer miners zijn er bij betrokken, bekende namen uit crypto steunen de munt en er gaan geruchten dat China zich er volledig op wil gaan toeleggen. Hebben we met een serieuze concurrent van Bitcoin (BTC) te maken?

BCH is ontstaan op 1 augustus 2017 als een afsplitsing (fork) van BTC. Dezelfde blockchain wordt hiervoor gebruikt, maar BCH draait op andere software. Software die het wel mogelijk maakt om meer data sneller over het netwerk te verzenden.

Bitcoin is log

Op het Bitcoin netwerk kunnen 4.4 transacties per seconde verwerkt worden in een block die 1mb groot is. Dit was nooit een probleem totdat BTC enorm populair werd. Transacties kunnen niet meer direct verwerkt worden (dit kan al een half uur duren),  en dit kost ontzettend veel computerkracht. Zoveel zelfs dat het voor de BTC miners bijna niet meer lonend is om hun computerkracht beschikbaar te stellen om de transacties op het netwerk te faciliteren. Zij worden namelijk “uitbetaald” in bitcoin en deze verkopen zij direct. Bitcoin is voor hen dus geen investering maar gewoon werk.

Transacties die per maand op de Bitcoin blockchain gedaan worden. 

Een verbeterde Bitcoin?

Om dit probleem op te lossen stelden een groep miners en developers voor om een nieuwe Bitcoin te maken. Bitcoin Cash geheten. De block capaciteit hiervan is 8mb. Transacties kunnen hierdoor veel sneller verwerkt worden. Hiermee wordt het minen weer een stuk lucratiever en mensen kunnen BCH gebruiken als puur betaalmiddel. Zoals de bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, zich dat ook voor zich zag.

Tegenstanders van BCH wijzen er echter juist op dat wanneer de transactiekosten lager weer, miners juist minder zullen gaan verdienen. Ook is het maar de vraag of BCH net als BTC als betaalmiddel gebruikt gaat worden. Er zijn al zoveel munten, zoals Litecoin, die hier beter geschikt voor zijn.

Machtsstrijd

Het technische probleem van BTC  kan met een interne software upgrade opgelost worden. Die plannen zijn er ook. Een afsplitsing had dus niet gehoeven. De creatie van BCH wordt door sommige BTC-adepten dan ook gezien worden als een poging om BTC onderuit te halen. Puur voor eigen gewin. En wie wint hierbij?

Roger Ver Bitcoin Cash
Roger Ver

De meeste bekende voorstander van BCH is Roger Ver. Hij is een van de eerste en grootsteinvesteerders in Bitcoin. Hij vreest dat BTC zoals deze nu functioneert nooit de massa zal bereiken. De leidende rol als grootste cryptomunt komt daarmee in gevaar. Ver is eigenaar van het domein www.bitcoin.com. Een erg belangrijk communicatiemedium. Deze site zal voortaan in het teken komen te staan van BCH.

China

De rol van China mag niet onderbelicht blijven in dit verhaal. In september besloot de Chinese overheid om de handel in Bitcoin te verbieden. Er gaat een gerucht dat China dit deed om zo de prijs van Bitcoin hard te laten dalen zodat zij er juist meer van konden kopen. Dit plan mislukte.

Met BCH hebben zij echter de kans om een groot percentage van de munt in handen te krijgen. Momenteel wordt 70% van de BTC in China gemined. Nu daar de exchanges verboden zijn, is het voor miners moeilijker geworden om hun BTC te verkopen.

* bekijk hier de actuele status van mining fees van BTC en BCH: https://fork.lol/

Toekomst

Vooralsnog lijkt het erop dat BCH in de schaduw van BTC blijft staan. De miner fees zijn nog in het voordeel van BTC en de waarde van de munt blijft records breken. Natuurlijk moet je altijd een slag om de arm nemen. Misschien komt er een tijd dat BCH de leidende cryptomunt wordt. Het is dan zaak om snel te handelen en je bezit in BTC naar BCH om te wisselen. Wij houden de ontwikkelingen hieromtrent scherp in de gaten. Blijf Crypto Helden dus volgen.