Revenge Trading. Doe het niet!

Revenge Trading in Crypto

Qua technische skills is traden in crypto vrij eenvoudig. De liquiditieit is niet zo groot als bij aandelen, dus met een basiskennis van charts lezen en schrijven kom je al heel ver. Het moeilijkste van traden is echter je emoties buiten de deur te laten.

De enorme volatileit in deze markt roept iedere dag weer intense gevoelens op. Zie hier maar is calm & collected onder te blijven. Revenge trading ligt dan ook altijd op de loer.

Wat is revenge trading

Met revenge traden probeer je je verlies goed te maken. Je verkoopt hierbij een munt waarmee je op verlies staat en koopt deze opnieuw tegen een lager. In de hoop dat wanneer deze stijgt je in ieder geval weer quite kunt spelen. Dit is gedrag wat gokkers vertonen. Ze verliezen $500 en halen toch weer ergens $500 vandaan om het nog een keer te proberen. Jij bent geen gokker, maar een trader!

Traders en investeerders spelen het cryptospel op een manier om morgen ook weer te kunnen spelen. Gokkers spelen het spel om snel rijk te worden. Met crypto wordt je niet snel miljonair – ook al wordt dit beeld door de buitenwereld gewekt. Crypto is een spel van geduld, discipline en uitvoering. Laat je vooral niet meeslepen in je emoties om je verlies goed te moeten maken.

Verliezen is goed

Zie verlies als iets positiefs. Dit hoort bij het vak en verlies is het leergeld dat je betaald om beter te worden.  Elke trader moet hier doorheen. Analyseer wat er gebeurd is en waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Probeer deze fouten de volgende keer niet meer te maken. Vergeet ook niet dat er binnen crypto veel gebeurt wat buiten je controle staat. Deze markt is nog super jong en kent nog geen vaste patronen. Besef dat verlies onderdeel is van dit spel. Zolang je je risico’s beperkt en je vaker een trade met winst afsluit,doe je het goed.

Jij bent geen koning!

Emoties zijn je grootste vijand in het traden. Niet alleen wanneer je op verlies staat en je het liefst je computer kapot wilt gooien. Gevaarlijker wordt het wanneer de euforie groot is omdat je met een trade dik in de plus staat. Jij voelt je de koning, het genie die het allemaal zo goed weet. Je wordt overmoedig en besluit niet te verkopen op het bedrag wat je van te voren als doel had gesteld. De volgende dag is de munt weer ingezakt. Lekker bezig koning…!

Natuurlijk moet je je successen vieren, maar pas nadat je een trade hebt afgesloten. Schakel je emoties dan ook uit en laat je eigen regels niet los. Natuurlijk kun je deze regels bijstellen, maar doe dat voor de volgende trade. Wees streng voor jezelf. Natuurlijk is er altijd de kans dat je meer winst misloopt, maar de kans is vaak net zo groot dat je met minder winst genoegen moet nemen.

Legio kansen in crypto

Het mooie van crypto is dat er zich elke dag mooie, nieuwe kansen voordoen. Er gebeurt zoveel in deze nieuwe markt dat je een verlies snel genoeg hebt goed gemaakt. Door te revenge traden op een munt, loop je dit echter mis. Verlos je van de fixatie voor één munt en stap met een frisse blik weer de volgende trade in.

Stop Loss

Behoed jezelf ook voor revenge traden door een stop loss te gebruiken. Zet deze op 15% onder je aankoopbedrag. Mocht de munt tot dat bedrag zakken, dan wordt met een stop loss automatisch je sell order geactiveerd. Op deze manier hou je je verlies binnen de perken. Lees meer over stop loss in dit artikel van ons hierover.