(An English version can be read here)
Zeldzame uitgaven van producten als wijn, whisky, kunst en auto’s zijn uitgegroeid tot de meeste lucratieve beleggingsobjecten van het laatste decennium. Knights Frank Research meldde dat de waarde van klassieke auto’s tussen 2006 en 2016 met 426% is gestegen. Deze markt is voor de doorsnee particulier niet toegankelijk. Met blockchain technologie komt hier nu verandering in.
CurioInvest is een wealth-tech bedrijf dat zeldzame auto’s gaat tokenizen. Dit betekent dat iedereen via Curio een aandeel in de aankoop van een auto kan kopen. Voor jouw deel ontvang je dan tokens die geregistreerd staan op de blockchain. Wanneer de auto met 20% in waarde is gestegen, kan Curio besluiten om deze te verkopen. Als tokenhouder ontvang jij jouw inzet en 80% van de winst hierop terug.
Oprichters
De bedenkers van dit concept zijn Fernando Verboonen (33 jaar) en Valerie Halter (26 jaar). Zij kennen elkaar uit de Zwitserse startup scene en beide werkten in de financiële industrie. Hier hielden zij zich al bezig met het investeren in luxe auto’s voor private equity fondsen. Verboonen kreeg het idee voor Curio tijdens het volgen van een Blockchain cursus. “Ik leerde daar dat de tokenization van kunstobjecten deze sector totaal gaat veranderen. Met mijn achtergrond legde ik automatisch de link met zeldzame auto’s en schreef daar een thesis over.”
Begin 2018 startten de twee met Curio. Met hun eigen kapitaal ontwikkelde ze een eerste versie waarmee ze al snel de aandacht trokken van de florerende blockchain scene in Zug. “Deze kleine stad in Zwitserland heeft een voortrekkersrol in de wereld van crypto. Talloze projecten en investeerders zijn hier actief. Dat is waar wij de prijs van ‘Best StartUp Award 2019’ volgens Crypto Lab ontvingen.”
Sindsdien is het team uitgebreid met developers, legal & compliance managers en business consultants. Hun werk kreeg erkenning door als top pick geselecteerd te worden bij het gerenommeerde Techcrunch Disrupt. Ook bereikten ze de top 3 bij de Block Battle TV Show in Zuid-Korea. ”
Tijd voor actie
Positieve reacties vanuit de blockchain industrie is één ding, maar het gaat natuurlijk om omzet draaien. Verboonen geeft aan dat binnenkort de eerste auto wordt aangeboden. “Dit is een Ferrari F12tdf. Hier zijn er slechts 799 van gemaakt. De geschatte waarde is $1,1miljoen.”
Voor elke auto brengt Curio een exclusieve token uit. “Deze noemen wij CT1, CT2, etc. Je koopt deze token op de security exchanges MERJ en Changelly. Dit zijn gerenommeerde financiële beurzen waar grote partijen op actief zijn. Hiermee krijgen wij toegang tot een doelgroep die voor een crypto project als de onze niet makkelijk zelf te bedienen is.”
Deze beurzen accepteren fiat geld maar ook crypto als betalingsvorm. “Dit is een win-win situatie”, legt Verboonen uit. “Steeds meer beleggers willen crypto aan hun portfolio toevoegen. De regulering hieromtrent is echter nog altijd niet even duidelijk. De grote prijsschommelingen van de crypto koersen schrikt ook af. Wij bieden een crypto munt waarvan de waarde gekoppeld is aan een fysiek en schaars object dat almaar in waarde toeneemt. Dat maakt de Curio tokens tot een interessant beleggingsobject.”
CUR token
Een winst van 20% maken is geweldig resultaat voor een private equity fund. De gemiddelde crypto handelaar is gewend aan een meer speculatieve markt. Een winst van 200% pakken binnen een week is geen zeldzaamheid. Verboonen: “Ik ben bekend met dit sentiment inderdaad.”
Waarom zou een crypto investeerder dan geïnteresseerd zijn in Curio? ”Het is belangrijk om te weten dat naast de CT tokens, wij ook de CUR token aanbieden”, vertelt de Zwitser. “Deze heeft een utility functie en geeft de houder speciale rechten op ons platform.”
Momenteel is CUR slechts verkrijgbaar op de Probit exchange. Verboonen geeft aan dat hier binnenkort een nieuwe aan toe wordt gevoegd. “De grotere exchanges vragen erg veel geld om een token aan te bieden. Wij zullen dan ook een overwogen keuze maken met welke partij wij in zee gaan.”
Stap voor stap
Als een van de eerste blockchain projecten, zal Curio gebruiken gaan maken van Ethereum’s Casper protocol. Hiermee kunnen staking rewards aan de CUR token worden toegevoegd. Het zijn echter niet de technische toepassingen die van Curio een interessant project maken. De solide business case die daadwerkelijk iets nieuws brengt in een lucratieve markt, is wat Curio onderscheidt van de talloze crypto projecten.
Verboonen: “Wij volgen een agile ontwikkelingsmethode. Eerste hebben wij keihard gewerkt om ons product functioneel gereed te maken. De legal & governance aspecten moeten voor 100% kloppen. Dit was een grote uitdaging. Met onze exchange partners kunnen wij nu de eerste doelgroep aanspreken. Dit zijn financiële instituties, privébanken en private equity fondsen. Met ons netwerk hebben wij hier toegang toe. Zodra de eerste aankopen succesvol zijn verlopen, zullen steeds meer deuren voor ons opengaan.”