Hoeveel mensen hebben er een Bitcoin?

Met de explosieve groei van Bitcoin raken steeds meer mensen bekend met deze cryptomunt. Als je de media volgt, zou je denken dat iedereen er nu in investeert. Dit valt echte reuze mee. Hoeveel mensen hebben er eigenlijk een Bitcoin?

* 19/5/2019: dit artikel verscheen op 20/12/2017, maar is voorzien van actuele.
** 29/3/2020: voor de laatste statistieken raadpleeg Glassnode. We blijven niet bezig met updaten 🙂

Het mooie van Bitcoin en andere cryptomunten is dat de data publiekelijk beschikbaar is. Wij kunnen dus zien hoeveel transacties er hebben plaatsgevonden, hoeveel munten er in omloop zijn en hoeveel wallets er zijn aangemaakt.

Wallets in omloop

Er zijn per schrijven (19/05/2019) nu zo’n 35 miljoen wallets aangemaakt.  Dit betekent niet gelijk dat er 35 miljoen mensen nu een stukje Bitcoin hebben. Veel mensen hebben meerdere wallets, terwijl er nog veel meer wallets leeg zijn. Sommige zijn ook niet meer toegankelijk. Je moest is weten hoeveel mensen er hun private key zijn kwijtgeraakt.

Het is dus niet precies aan te geven hoeveel mensen Bitcoin hun bezit hebben. De algemene consensus is echter dat dit er nu zo’n 20 miljoen zijn. Tijdens de hype in kwartaal 4 van 2017 zijn er vier miljoen wallets aangemaakt.

In Nederland handelen er rond de 370.000 mensen in. Hiermee behoort ons land tot de meest actieve Bitcoin naties per inwonersaantal. In de top 5 staan ook Zuid-Korea, Japan en Zwitserland.

Verdeling van Bitcoins

Bitcoin distributie 19/05/2019

Dit plaatje laat goed zien hoe onevenredig de Bitcoin rijkdom verdeeld is. Met slechts één hele BTC behoor je al tot de 3% van de rijkste Bitcoin mensen. Wie zijn dan die vier bovenaan de lijst met meer dan 100.000 stuks op een wallet?

De rijkste Bitcoin mensen

Een daarvan moet Satoshi Nakamoto zijn. De mysterieuze bedenker van Bitcoin maakte in 2008 tijdens de ontwikkeling ervan 1 miljoen stuks aan. Deze staan sinds die tijd nog steeds op dezelfde wallet, onaangeroerd. Wie weet is Nakamoto binnenkort wel de rijkste persoon ter wereld en niemand weet wie het is.

De andere grootbezitter moeten de Winklevoss tweeling zijn. Je kent ze mogelijk van de film The Social Network. Zij waren het die Mark Zuckerberg aanklaagden voor het stelen van hun idee voor Facebook. Ze legden het op een akkoordje. Een flink pak aandelen (huidige waarde >$90 miljoen) en $11 miljoen in cash kregen ze mee van Zuck. Met dat volledige bedrag kochten ze in 2013 zo’n 120.000 Bitcoins. Ongetwijfeld hebben ze er meer bijgekocht de afgelopen jaren. Grote kans ook dat deze verspreid zijn over meerdere wallets.

Winklevoss Bitcoin

10.000 Bitcoin voor een pizza

Mogelijk behoort Laszlo Hanyecz ook wel tot de top vier. Tenzij deze programmeur uit Florida nog steeds met Bitcoins rondstrooit. Op 18 mei 2010 had hij trek in pizza. Hij bestelde er twee voor $25. Hij betaalde hiermee in Bitcoin, dat leek hem wel leuk om uit te proberen. Toendertijd waren dan 10.000 Bitcoin. Hopelijk voor Larry waren het de lekkerste pizza’s ooit.

update 20/5/2019
Bekijk hier een interview dat CBS News had met deze legende. Oh wat een spijt moet hij hebben!!

Eerste investeerders

In de topcategorie van 110 wallets met tussen de 10.000 en 100.00 Bitcoins vinden we de grote investeerders van het eerste uur. Dit zijn in cryptoland bekende namen die nog steeds actief zijn in deze wereld. Ze geven presentaties, runnen investeringsfondsen en adviseren crypto projecten. Denk aan Brock Pierce, Barry Silbert, Charlie Shrem, Roger Ver en Tim Draper.

Bekende namen

Bill Gates Bitcoin
Ondanks de vele sceptici over Bitcoin, zijn er genoeg bekende namen die zich positief over crypto hebben uitgelaten. We gaan er dan ook vanuit dat zij hun portemonnee hebben getrokken om wat Bitcoins te kopen. Dit zijn overigens niet de minste mensen uit de techwereld:  Bill Gates, Richard Branson, Al Gore, Peter Thiel, Mark Cuban, Asthon Kuctcher en Steve Wozniak. Toch leuk als je iets gemeen hebt met deze grootheden.