Hoe word je een succesvolle crypto trader.

Crypto Trader

Als trader in crypto sta je voor veel keuzes. Moet je een munt kopen of toch nog even wachten, verkopen of maar een deel ervan, of gewoon even helemaal niks doen. Om het jezelf een stuk makkelijker te maken moet je een aantal trade regels opstellen.

Deze regels kunnen voor iedereen anders zijn. Zoals elk mens uniek is, geldt dat ook voor een trader. Afhankelijk van je ervaring, budget, portfolio en tijd die je aan crypto kunt besteden, moet je regels opstellen. De enige regel die voor iedereen geldt: minimaliseer verlies. Klinkt simpel, en dat is het ook als je aan goed risk management doet.

Neem de volgende trade regels door en bepaal welke het beste bij je past. Begin hiermee en naarmate je een betere trader wordt kun je gaan variëren.

* De 20%-regel
Wanneer je niet al teveel risico wilt nemen, kun je besluiten om bij een winst van 20% uit een trade te stappen. Wie gewend is om in aandelen te handelen of geld in indexfondsen te stoppen, zal dit als een enorme winst zien. In crypto is een 20% winst echter al binnen een dag boeken.

Dit is een goede strategie wanneer je de crypto markt wilt leren kennen. Je zet $50 per trade in en beetje bij beetje vergaar je meer vermogen. Wanneer je skills verbeterd zijn en over meer budget beschikt, kan je van strategie veranderen of je verhoogt het winstpercentage.

De 20%-regel is ook perfect voor traders met juist heel veel vermogen. Wanneer je $5000 per trade inzet, kan je al snel $1000 winst pakken. Wanneer je dit 2x in de week behaalt, bouw je snel een leuke spaarpot op.

* De inzet eruit-regel
Wie niet op slapeloze nachten zit te wachten en zorgeloos van zijn investering wilt genieten, dient deze strategie te volgen. Het is heel simpel: zodra je investering in waarde is verdubbeld, haal je je inzet eruit. De rest laat je staan. Mocht deze munt nog verder in waarde stijgen, dan ben jij spekkoper. Mocht de munt weer zakken, verlies je ook niks.

Deze strategie werkt perfect voor cryptomunten waarvan de marketcap nog laag is en de fundamentals sterk zijn. Over het algemeen zijn dit vrij nieuwe munten waarvan de potentie heel groot is.

Je kunt deze strategie ook toepassen op munten die na een grote piek weer heel laag staan. Bestudeer dan wel goed de fundamentals van een munt om te ontdekken of de lange termijn potentie er nog steeds is en of er geen betere, soortgelijke munten zijn verschenen.

De inzet-eruit-en-genieten regel is ideaal voor de lange termijn investeerder die niet veel tijd aan zijn crypto portfolio kwijt wilt zijn. De meeste tijd besteedt je aan research naar de fundamentals van een munt. Ben je overtuigd van de potentie ervan, dan dien je het juiste instapmoment te kiezen (vind de support levels van een munt). Zijn de munten eenmaal aangekocht, dan zet je een sell order op de dubbele waarde ervan voor de helft van het muntenaantal. That’s it. Mocht je ook een eventueel verlies willen beperken, zet dan een stop loss order.

“door regels te volgen behaal je consistent succes.”

* De stapsgewijs-regel
Deze regel vergt  is een variatie op de inzet-eruit regel.  In plaats van wachten op een stijging van 100%, zet je verspreid je sell orders. Denk aan drie sell orders tot aan de 100% waardevermeerdering. Het aantal munten dat je verkoopt kan dan 15%, 25%, en 35% zijn. Ook hier laat je dus weer wat munten over (25%). Voor nog verdere stijging, of voor de lange termijn. Je weet immers nooit wat deze over vijf jaar waard kunnen zijn.

Het voordeel van de stapsgewijs-regel is dat je je risico beperkt. Je neemt met minder winst genoegen nemen dan bij bij de inzet-eruit, maar je hebt in ieder geval winst. Iets wat je niet moet onderschatten. Hoe lucratief crypto ook kan zijn, het blijft een volatiele markt.

Een ander voordeel van tussentijds verkopen is dat je hiermee ook meer munten kunt vergaren. Een koers stijgt namelijk zelden in een strakke lijn naar boven. Er zijn altijd wat dips onderweg. Mocht de munt bijvoorbeeld onder het bedrag van je tweede sell order zakken, dan kan je met het reeds geïncasseerde bedrag de munten weer terugkopen. Voor een lager bedrag, dus kan je meer munten kopen dan je eerst had.

De hamvraag is natuurlijk: op welk bedrag zet je de sell orders? Je kunt dit puur op 25, 50 en 100% waardevermeerdering doen, maar dat is vrij random. Een betere methode is om hiervoor Fibonacci charts te gebruiken. Hiermee kan je beter inschatten wat de support & resistance levels zijn. Net onder de resistance bedragen zet je je sell orders.  Mocht je geïnteresseerd zijn om meer over Fibonacci te weten, laat het ons weten in de comments.

* De all in-regel
Heb je teveel geld of teveel vertrouwen in een munt, dan kun je all in gaan. Je zet een bedrag op een cryptomunt en ziet wel waar het schip strandt. Wanneer dit cryptomunten met goede fundamentals zijn, is dit geen probleem. De markt is echter nog zo jong dat het moeilijk te voorspellen is welke altcoins er over vijf jaar nog relevant zijn. Misschien dat je dit nog wel met Bitcoin en Litecoin kunt doen, maar met de huidige verkoopprijs is ook dat tricky geworden.

Welke regel gebruikt Crypto Helden?
De regels die wij zelf hanteren verschillen per munt en inzet. Deze zijn wel afgeleid van bovengenoemde voorbeelden. Waar het om gaat is dat je regels gebruikt en deze ook volgt!

Wie een succesvolle trader wilt zijn, moet gedisciplineerd zijn. Zonder regels lukt dit niet. Natuurlijk kan je hierdoor de maximale winst op een munt mislopen. Dat gevoel is altijd vrij shit, maar het hoort bij het spel. Je leert hier alleen maar van. Op basis van deze ervaring kan je de regels bijstellen voor een volgende trade. 

Lange termijn succes

Het gaat om consistent succes boeken. Met een sporadische uitschieter bouw je geen vermogen op. In crypto doen er zich elke week enorme kansen voor. Met een strakke trade stijl ben jij degene die hier steeds winst op pakt. Over een paar jaar zal je verbaasd zijn hoeveel rijkdom je dit wel niet heeft opgeleverd.