Hoe werkt een ICO?

Hoe werkt een ICO

De ICO hype is volledig losgebarsten in cryptoland. Met een ICO heb je de mogelijkheid om als eerste een nieuwe cryptomunt te kopen. Doorgaans kan je die binnen een week al voor een hogere prijs verkopen.

Bij een Initial Coin Offering (ICO) geeft een bedrijf voor het verkrijgen van kapitaal geen aandelen uit maar tokens. Het is een nieuwe, populaire manier van fundraising waar miljoenen mee worden opgehaald. Zelfs gerenommeerde venture capitalists zijn nu genoodzaakt om aan ICOs mee te doen om een stukje  van een (aan de blockchain gerelateerde) start-up in handen te krijgen.

We leggen je in een paar simpele stappen uit hoe ook jij kunt profiteren van de ICO hausse.

Vind een ICO

Er zijn een aantal sites waarop je aanstaande ICO’s kunt vinden. Hierop vind je de basisstatistieken, startdatum en soms ook een review.

TIP: volg de site van Ian Balina. Deze man staat bekend als dé ICO-expert. Hij heeft de status om hypes te creëren. Op zijn site deelt hij gratis een spreadsheet met ICOs die hij van een rating heeft voorzien.

Analyseer de ICO

Zoals bij elke crypto investering moet je goed je research doen voordat je je geld erin stopt. Bij ICO’s geldt dit echter nog meer. De meeste projecten beschikken namelijk niet over een werkend product, laat staan een beta versie. Het zijn veelal white papers die prachtige vergezichten voorschotelen. Of deze ooit uitkomen valt nog maar te bezien.

TIP: lees het boek Zero to One van Peter Thiel. Dit zal je veel kennis bijbrengen van technologie maar ook hoe je ideeën en bedrijven moet beoordelen.

Inschrijven voor een ICO

Nadat je besloten hebt om te investeren in een ICO, moet je je gaan inschrijven. Je doorloopt hiervoor het aanmeldproces op de website van een ICO.

Probeer altijd deel te nemen aan de pre-sale, dit levert je veel bonustokens op. Hiervoor geldt wel vaak een hoge inleg bedrag (minimaal $25K). Met onze Trading Service bieden wij een pool aan om met andere (kleine)investeerders samen een pre-sale aanvraag te doen.

TIP: Vanwege de  Know Your Customer (KYC) regels moet je een scan van je paspoort aanleveren. Zet op deze afbeelding een “watermerk” met de naam van de ICO. Mocht je paspoort in de verkeerde handen vallen, dan hebben ze in ieder geval geen feilloze kopie hiervan.

Deelnemen aan een ICO

Wanneer je aanmelding is geaccepteerd dan kun je deelnemen aan de ICO. Over de werkwijze en datum ontvang je een bericht van de organisatie. Het is aan te raden om op de dag van de ICO vanaf de eerste seconde je investering over te maken. Sommige ICOs zijn binnen een uur al uitverkocht.

TIP: wanneer je betaalt in Ethers, zet dan je gas price wat hoger dan voorgeschreven. Hoe hoger je gas price, hoe eerder je transactie doorgevoerd wordt.

Ontvang je ICO tokens

Je nieuwe cryptomunten ontvang je een paar dagen na de afsluiting van de ICO. Deze worden overgemaakt naar de wallet die jij hebt opgegeven. Het type wallet wordt bepaald door op welke blockchain de ICO heeft plaatsgevonden. Lees de instructies hierover bij je aanmelding dus goed door. Gebruik in ieder geval NOOIT een wallet adres van een exchange!

TIP:  de meeste ICOs vinden plaatsen op de Ethereum chain. Hierdoor ontvang je dus ERC20 tokens. Deze kan je o.a. ontvangen op een MyEtherWallet. Maak daar dan ook een wallet aan.

Verkoop je ICO munten

Als investeerder zul je waarschijnlijk je aangeschafte cryptomunten voor lange tijd willen vasthouden. De traders onder ons proberen echter (het liefst direct) hun munten te verkopen met dikke winst. Zeker bij gehypte coins is dit goed te doen.

Om je munten te verkopen moet je deze naar de exchange(s) sturen waarop deze verhandeld worden. Vanwege contractuele redenen mag een crypto project pas na de distributie van de tokens bekend maken met welke exchange ze een overeenkomst hebben gesloten.

TIP: ERC20 tokens kun zelf je direct verhandelen op EtherDelta. Dit is een gedecentraliseerde exchange waar geen toezichthouder is.