Hoe stel je een crypto portfolio samen.

Crypto Portfolio

De grote winsten in crypto ga je niet met losse trades maken. Het is leuk om snel 50% winst te scoren op een trade, maar de overwinning behaal je pas wanneer je naar de lange termijn kijkt. Dit doe je door zorgvuldig een crypto portfolio op te bouwen.

De crypto markt is nog jong en extreem volatiel. Je kunt heel snel, heel veel geld verdienen. Tegelijkertijd werkt dit ook omgekeerd zo. Om jezelf te behoeden voor verlies en juist consistent waarde op te bouwen, moet je over een gebalanceerd crypto portfolio beschikken. Hoe stel je zo’n portfolio samen?

Portfolio indeling

Je portfolio moet je zien als een piramide. De top ervan is heel smal en zitten alleen munten die high risk zijn. De bodem is juist weer heel breed. Dit is de fundering en moet stevig zijn. In crypto is alle waarde gerelateerd aan die van Bitcoin (BTC). Wanneer BTC hard stijgt, verkoopt men plotsklaps altcoins om hun inzet veilig te stellen door in BTC te gaan. Wanneer BTC zakt, vallen de altcoins nog sneller naar beneden. Dit is een kerngegeven in crypto en moet je bij elke trade in je achterhoofd hebben.

Crypto Portoflio Bitcoin Altcoins
Indeling van een crypto portfolio.

* Groep 1: Bitcoin is het fundament
De onderste groep bestaat uit de munten waarmee je het minste risico loopt. In het geval van crypto is dat er maar een en dat is BTC. Je portfolio dient voor 50% uit BTC te bestaan. In principe kom je hier nooit aan, tenzij je uit wilt cashen en in het uitzonderlijke geval dat BTC helemaal inklapt.

* Groep 2: Lange termijn munten
In de tweede groep plaatsen we altcoins die een grote market cap hebben. Dit zijn ChainLink en Ethereum. Deze munten zijn voor crypto begrippen al redelijk volwassen en waarde vast. Deze groep vormt 30% van je portfolio.

Ook plaatsen we nog wat Bitcoin in deze groep. Waarom? Dit zijn de munten die, wanneer ze substantieel in waarde zakken, verkoopt tegen geld of inwisselt voor munten uit groep 3. De Bitcoin in de eerste groep daar kom je dus niet aan.  

* Groep 3: Goede alts
In de derde groep vinden we altcoins waarmee je flinke winst kunt maken. Dit zijn de munten met goede fundamentals (team, use case, etc.) waarvan de positie op lange termijn er zeer goed uit ziet. Hierbij denken wij aan Ocean Protocol en Energy Web Foundation. Zij moeten de potentie hebben om een klapper van 30x tot 60x te kunnen maken. Gevorderde investeerders kunnen ook marging trading aan deze groep toevoegen.

Deze groep kent een verhoogd risico gehalte. Je stelt 15% van je crypto portfolio beschikbaar voor deze beloftevolle altcoins.

* Groep 4: Speculatie
Het kleinste gedeelte van je portfolio gebruik je puur voor speculatie. Ruim hier dan ook niet meer dan 5% voor in.

Dit zijn de small cap altcoins en ICO’s. Je kunt dan soms toppers hebben die je 10.000% winst zullen opleveren. De kans dat dit gebeurt is minimaal, dus zie dit deel van je portfolio puur als speelgeld.

In onze Trading Service geven wij actueel advies over welke munten je moet kopen, verkopen en houden voor de langere termijn.

Verschuivingen in je portfolio

De percentages van de groepen staan vast, maar de inhoud niet. Behalve de eerste groep dan, dit is (vooralsnog) puur BTC.

Stel dat je een altcoin in groep drie hebt zitten waarvan de market cap zo groot is geworden, dat het een plek in groep 2 verdiend. Dan schuif je die door. In de speculatie groep zul je zeer actief zijn wanneer je daytrade. Ook hier kan je lange termijn coins opduikelen die je op een gegeven moment naar groep 3 plaatst.

Wanneer je verschuivingen aanbrengt, moeten de verdeelpercentages in tact blijven. Dit kan betekenen dat je munten met elkaar moet verwisselen of een deel ervan verkopen. In de speculatie groep mag je ook pas een nieuwe trade aangaan, wanneer je uit een andere trade bent gestapt.

Wees streng

Bovenstaande regels klinken misschien overdreven. Waarom zou je een goede kans laten lopen wanneer je het geld hiervoor hebt? Dit doe je omdat je een succesvolle trader wilt zijn. Succesvolle traders pakken sneller winst dan speculanten, beperken hun risico’s en zijn gedisciplineerd.

Je kent misschien een verhaal van iemand die met een trade van $1000 binnen zes maanden $100.000 heeft verdiend. Daar tegenover staan 99 voorbeelden van mensen die hun $1000 binnen een week zijn verloren. Daar hoor je nooit over.

Crypto is al lastig genoeg van zichzelf, vermijd dus zoveel mogelijk gokken. Bouw je portfolio beetje bij beetje op. Met crypto begeven we ons in een geheel nieuwe technologische industrie. De potentie is enorm. Je bent nog steeds een van eerste investeerders in deze markt. Wanneer je nu een sterk portfolio opbouwt, dan pluk je daar over een aantal jaar al de vruchten van.