Hoe bewaar je Bitcoins en andere cryptomunten?

Bitcoin wallet veilig bewaren

Je hebt cryptomunten gekocht en deze wil je ergens veilig bewaren. Hoe doe je dat? Er zijn verschillende opties.

Exchange

Je laat de munten staan op de exchange waar je ze hebt gekocht. Op deze manier kan je ze direct verkopen mocht je daar behoefte aan hebben. Cryptomunten die je een lange tijd wilt bewaren, kun je beter in een persoonlijke wallet opslaan.

Er worden namelijk regelmatig accounts leeggeplunderd door hackers die hier toegang toe hebben gekregen door iemands email account over te nemen. Om zo veilig mogelijk te werk te gaan op exchanges, raden wij het volgende aan:

  • maak een nieuw email adres (via www.protonmail.com) aan voor elke exchange.
  • gebruik op elke exchange een andere username en wachtwoord.
  • bookmark de url van elke exchange (bezoek ze niet via Google search resultaten!).
  • mits beschikbaar, activeer 2FA voor je mobiel lopen en bewaar de recovery codes.

Core Wallet

Een wallet is zoals de naam al doet vermoeden een digitale portemonnee. Veel coins hebben een eigen wallet. Je gaat naar de site van de munt en volgt daar de instructies om een wallet aan te maken. Soms is er de mogelijkheid om te kiezen tussen een web of een desktop wallet. Qua veiligheid is de desktop wallet het beste omdat deze dan op je eigen schijf staat en niet online.

Wanneer je een wallet aanmaakt, ontvang je een unieke public key. Naar dit adres stuur je de munten van de exchange. Tevens ontvang je een private key. Hiermee krijg je toegang tot je wallet. Het is dus zeer belangrijk dat je deze goed bewaart anders heb je nooit meer toegang tot je munten. Maak daarom altijd een kopie en zet deze op een USB stick of externe harde schijf!

Metamask

De meeste altcoins zijn gemaakt op de Ethereum blockchain. Dit zijn dus ERC-20 tokens. Deze kan je het gemakkelijkst bewaren met de Metamask wallet. Deze plugin voor Chrome en Firefox download je hier https://metamask.io/ . Let op dat je voor het verzenden van tokens wel Eth op je wallet moet je staan op de Gas fee (transactiekosten) te betalen. 

Blockfolio

Blockchain is een online wallet geschikt voor Bitcoin en Ethereum. Het maakt gebruik van een krachtige inlogprocedure en is zeer gebruiksvriendelijk ontworpen (incl. Nederlandse taal). Naast het opslaan van de twee munten, kun je deze ook direct verkopen voor euro en dollars.

” maak altijd een kopie van je private key en sla deze veilig op.”

Hardware wallet

Ledger Nano
Wil jij je munten niet online opslaan maar op een fysiek apparaat, dan kies je voor een hardware wallet. Dit is een soort externe harde schijf puur bedoeld voor het opslaan van cryptomunten.

De Tezos en Ledger Nano S zijn veruit het populairst. Deze wallets ondersteunen alle grote cryptomunten en daarnaast de ERC20 Tokens van Ethereum. Zie hier bijvoorbeeld een actuele lijst van munten die je kunt bewaren op de Ledger Nano.

Via de Nederlandse distribiteur CryptoMaan kan je deze hardware wallets bestellen. Met kortingscode ‘HELD18’ ontvang je 5% korting.

Ontvang rente met BlockFi

Het teken dat crypto volwassen begint te worden zien we aan de opkomst van DeFI (Decentralized Finance). Deze vorm van “crypto bankieren” groeit exponentieel. Bij deze partijen kan je geld lenen wanneer je jouw crypto inlegt als onderpand.  Ook een doodnormale functie als rente ontvangen op je inleg is een service die zij bieden. Maar waar je bij de normale bank heel blij mag zijn met 0.5% rente, kan je bij BlockFi maar liefst 6% ontvangen.

BlockFi is een van de grootste spelers en is zeer betrouwbaar. Je crypto is niet locked, dus je kan op elk moment je munten (incl. rente) er weer uithalen. Wij maken er zelf met veel tevredenheid gebruik van. Schrijf je in met onze referral link en ontvang $50 wanneer je meer dan $100 aan crypto inzet.

Paper wallet

Als laatste en meest veilige optie is er de paper wallet. Dit is een vorm van cold storage, waarbij je de toegang tot je cryptomunt offline bewaart. Je kunt deze methode gebruiken voor elke munt, dus niet alleen voor Bitcoin.

Bij een paper wallet zet je jouw private key letterlijk op papier. Hierna verwijder je de private key online. Op deze manier kan niemand hier nog bijkomen. De paper wallet berg je dan op een veilige plek zoals een kluis.

Online vind je diverse beschrijvingen van hoe je een paper wallet aanmaakt. Het is niet heel ingewikkeld, maar wees heel secuur. Het gaat immers om je cryptomunten!

Conclusie

Wanneer je een handelaar in munten bent, dan kan je deze het beste op de exchange laten staan. Zorg er wel voor dat je je account gegevens goed bewaart.

Wanneer je munten voor langere tijd wilt bewaren, kies dan voor de hardware wallet en/of BlockFi. Wij hebben ons portfolio tussen beide verspreidt.

Nog een afsluiter

Het is in al eerder benoemd, maar je kunt het niet vaak genoeg zeggen: maak backups van je wallet en keys! Zet deze op een usb stick, externe harde schijf of desnoods een CD-R(!) Doe dit!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Support Service

Heb je vragen of twijfels of je je crypto wel goed opslaat, dan kun je altijd onze hulp inroepen. Wij helpen je graag om je wallets in te richten en munten op de juiste plek op te slaan. Uiteraard blijven hierbij alle keys en persoonlijke login codes buiten ons hand-en oogbereik. 101% discretie staat in deze voorop. Voor meer informatie en tarieven, stuur een mail naar info@cryptohelden.nl