Beperk je verlies en gebruik stop loss

Stop Loss Hoe

Wanneer je in crypto handelt, is het aan te bevelen om een stop loss order in te stellen. Hiermee wordt jouw sell order automatisch geactiveerd, wanneer de munt naar een bepaalde waarde zakt. Op deze manier beperk je je risico bij verlies. Ook hoef je zo zelf niet constant de koers in de gaten te houden. Dat is ook wel lekker natuurlijk.

Het bedrag waarop je een stop loss inzet is geheel persoonlijk. Ook speelt het handelsvolume van een cryptomunt mee. Hoe minder volume, hoe sneller een prijs kan bewegen en hoe ruimer je een stop loss moet zetten.

Wij zelf gebruiken doorgaans een stop loss van rond de 15% onder de aankoopprijs. Dit geeft de munt nog wat ruimte om te schommelen. Bij grote investeringen zijn we wat strenger en zitten we ‘m tussen de 8 en 10%.

Let wel: dit is geen ijzeren wet, maar een uitgangspunt. Het koersverloop, de technische analyse (waar ligt de support) en het sentiment rondom een munt neem je ook mee in je beslissing. Met meer kennis en ervaring, word je steeds beter in het vinden van een goede stop loss positie.

Hoe zet je een stop loss

Wanneer je een stop loss zet, wil je dat deze pas ingaat wanneer de munt ook daadwerkelijk die prijs bereikt. Zodra je een munt koopt tegen de marktprijs van 0.024BTC en hierna gelijk een sell order zet van 0.021BTC zet, dan wordt deze ook gelijk verkocht voor dat bedrag. Een dure grap…Je dient dus een conditional sell order (“stop loss”) in te zetten.

De conditie is dat de sell order pas verschijnt wanneer de munt een bepaald bedrag heeft bereikt. Wil je de munt bijvoorbeeld voor 0.00197BTC verkopen (de limit order), dan laat je deze order pas plaatsen wanneer de prijs naar bijvoorbeeld 0.002115BTC is gezakt (de stop order). Je laat altijd wat ruimte tussen deze twee om de exchange (letterlijk) de tijd te geven om de limit order te kunnen plaatsen. 

Wanneer de koers omhoog gaat

Ook wanneer de munt in waarde stijgt, kan het nuttig zijn om een limit order te gebruiken. Zo kan je bij een prijsuitbraak meeliften op een pump. Wat je dan doet is simpelweg de de stop net boven de resitance prijs zetten (bijvoorbeeld 0.00252btc). De limit order plaats je dan weer net boven of onder deze prijs (bijvoorbeeld 0.00248 btc). Let wel: om de resistance prijs te kunnen inschatten, moet je wel enige kennis over technische analyse bezitten.

Terugkopen

Met een stop loss minimaliseer je niet alleen je verlies. Het stelt je ook in staat om de munt voor een lager bedrag terug te kopen. Mocht de prijs verder dalen maar je gelooft nog steeds in de potentie van de munt, dan kun je alvast een buy order plaatsen. Deze zet je weer lager dan je limit order. Baseer deze beslissing wel op basis van een koers analyse en fundamentals. Je wilt niet gaan revenge traden

Risco

Hoe mooi een stop loss ook mag zijn, er zit natuurlijk ook een risico aan. Stel je stop loss order wordt verkocht, en daarna schiet de munt keihard omhoog? Dan baal je behoorlijk. In de voltatiele markt die crypto is, komt dit geregeld voor. Ook hier moet je dus op basis van ervaring mee om te leren gaan. Leer het koersverloop van een munt kennen, zet met een gedeelte van je munten een stop loss, etc. 

Pro-tip

Zet je sell orders altijd onder ronde getallen. Dus niet precies op 0.00110, 0.0050 of 0.012BTC.Psychologisch gezien werken ronde getallen als een “test case” en resitance lijn. Je ziet vaak dat een munt zo’n getal even aantikt om dan weer de koers naar boven te herpakken. Een veilige sell order is voor ons altijd in de lage 8. Dus iets als 0.001081, 0.00482 of 0.01181BTC. Ook hierbij moet je goed naar het koersverloop kijken en op gevoel je positie kiezen.

Exchanges

Klinkt dus ideaal, zo’n stop loss. Helaas bieden niet alle crypto exchanges deze optie aan. Gelukkig hebben de belangrijkste handelsplaatsen Binance en Bittrex, dit wel. Aangezien wij met Crypto Helden daar veel traden, wilden wij je deze uitleg die we online tegenkwamen graag met je delen. Hier zie je hoe je een stop loss sell order kan zetten op Bittrex.

 

Stop Loss Order
Stop Loss Bittrex