De vijf meest gehate altcoins

Altcoin Haat

Cryptotraders zijn net voetbalsupporters. Vol overgave verbinden ze zich aan een munt, kennen de kracht van het team er achter en verdedigen ze de fundamentals van een project. Ook wordt er volop afgegeven op andere munten. Wat zijn de meest gehate altcoins?

Wie zich een tijdje in de cryptosphere bevindt komt regelmatig verhitte discussies tegen over waarom een munt goed of slecht is. De blockchain technologie is nog verre van gebruiksklaar en er zijn maar weinig echte werkende producten op gemaakt. Het is dus gemakkelijk (en terecht?) om de meeste munten als scam of nutteloos te bestempelen.

Toch zijn het de volgende projecten die de meeste haat ontvangen. Niet verwonderlijk bezitten deze allen een zeer grote grote marketcap (> $1 miljard). Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind.

TRON (TRX)
Tron Altcoin Scam
Vanaf de start in medio 2017 is het rumoerig rond TRON. Dit is volledig te danken aan het marketingbrein van CEO Justin Sun. De 26-jarige Chinees wist zich al tot het exclusieve entrepreneur klasje van Alibaba-oprichter Jack Cha te schoppen, richtte de voice live streaming app PEIWO op (meer dan 10 miljoen gebruikers) en is adviseur van Ripple. Geen wonder dat Forbes magazine hem in de 30 under 30 opnam.

Zijn reputatie van wonderboy mest hij volledig uit met TRON. Een blockchain project a la Ethereum. Sun kondigt om de week wel nieuwe partnerships aan en analisten voorspellen dat met zijn netwerk TRON een van de grote spelers in crypto wordt.

Aan de legitimiteit van deze partnerships wordt ernstig getwijfeld en de white paper staat vol met plagiaat van andere blockchain projecten. Ethereum founder Vitalik Buterin kon het niet laten om Sun in een tweet te kijk te zetten.

De marketcap van TRON leidt hier echter niet onder. Het staat in de top 10 van grootste crypto projecten. Mocht Sun daadwerkelijk een blockchain gaan opleveren waar men gebruik van zal maken, wie weet hoeveel groter het nog kan worden.

Ripple (XRP)
Unaniem de meest gehate munt onder cryptofielen. Ripple staat haaks op alles wat de blockchain mogelijk moet maken: decentralisatie en onafhankelijkheid van de banken.

Ripple is een project dat transacties tussen banken sneller en goedkoper moet maken. Een uitstekende business case dus. De XRP token schijnt echter helemaal niet nodig te zijn om dit proces mogelijk te maken. Tel daarbij op dat Ripple de positie van banken versterkt en de founders ervan 61% van de tokens zelf in bezit hebben, en je bent een makkelijk doelwit voor crypto fanaten.

Misschien is er ook wel sprake van enige afgunst onder hen. Ripple behoorde immers in 2017 tot de meest winstgevende crypto investeringen (> 10.0000% winst). Iets waar vooral de noobs – die dachten de nieuwe Bitcoin gekocht te hebben (“goh, deze munt is goedkoop en werkt met banken samen.”) – van geprofiteerd hebben. En niet te vergeten co-founder Chris Larsen die zich in december even de rijkste man ter wereld mocht noemen.

Verge (XVG)
Verge Altcoin Scam
Nog zo’n ongelooflijke money maker uit 2017. De privacy coin Verge ging opeens x1000 toen meester shiller John McAfee de munt Verge promootte op zijn Twitter account. Waar hij zo bleek
later meer dan $100.000 voor heeft gekregen.

Het Verge-project beloofde gouden bergen met de ontwikkeling van revolutionaire technieken, maar miste vervolgens elke deadline voor een product release. Tja, wanneer er zelf geprogrammeerd moet worden geef het team niet thuis – het overnemen van code zijn ze wel goed in. In april dit jaar zijn er opeens ook nog eens 18  miljoen tokens “verloren” gegaan, toen deze voor een Ledger wallet integratie gebruikt moesten worden. Ledger ontkende elke plannen hiervoor.

Wanneer je de biografie van oprichter Justin “Sunerok” Valo leest, moet je wel gestoord zijn om nog in Verge te investeren. De man was in zijn vorige leven drugshandelaar en is al acht keer gearresteerd geweest.

IOTA
Zet een stelletje Duitse wetenschappers bij elkaar die alle digital devices ter wereld met elkaar willen verbinden. Dat is IOTA. Dat The Internet of Things de toekomst is, staat als een peil boven water. Maar dat dit project hier een leidende rol in gaat spelen, is zeer twijfelachtig.

Onze Oosterburen zijn al twee jaar met IOTA bezig en hebben nog niks concreet voortgebracht. De architectuur van hun tangle netwerk zit volgens experts van MIT vol met gaten. Zelfs het verzenden van tokens naar de eigen wallet lukte niet, waardoor investeerders hun bezit kwijtraakten. Ondertussen kondigde het team een partnership aan met Microsoft. Dat dit vanuit Redmond direct naar de prullenbak werd verwezen, hinderde de groei van de marketcap niet.  Ze staan nog steeds in de top 10. Waarschijnlijk hopen de token holders dat de partnership met Bosch wel op waarheid berust.

EOS
EOS Brock Pierce
Tot nu toe de grootste ICO ooit met een opbrengst van $800 miljoen. De ICO gaat ook nog wel even door. Hoe dit kan weet niemand, zoals niemand precies weet wat EOS wilt bereiken. Ja, het is een verbeterde, open source versie van Ethereum waarin iedereen zijn dApps in eigen side chains kan draaien. Of zoiets…


EOS is het project van Dan Larimer. Een van de beste blockchain programmeurs ter wereld die al eerder BitShares en Steemit ontwikkelde. In de cooperatie Block.one is EOS ondergebracht. Een van de oprichters hiervan is Brock Pierce. Een van de eerste en grootste Bitcoin investeerders. Als kindacteur begonnen, stelt hij zich nu als filantroop op. Zijn dubieuze achtergrond werd naar voren gebracht in John Oliver’s Last Week Tonight.