Crypto Jaaroverzicht 2017

Bitcoin Jaaroverzicht 2017

Het jaar van de definitieve doorbraak van Bitcoin. Zo mag 2017 wel genoemd worden. De moeder alle cryptomunten brak alle prijs records. In de schaduw hiervan ontpopten altcoins zich als een zeer lucratieve methode om snel wist te boeken.

Bitcoin

Na de all time high van $1290 eind 2013 donderde de koers van Bitcoin in elkaar. Halverwege 2016 ontweek de munt uit haar winterslaap. Een bewijs dat de revolutionaire blockchain technologie niet te stoppen is. In 2017 was Bitcoin terug en beter dan ooit. Ondanks alle bangmakerij vanuit de mainstream media over een bubbel, China die de handel in Bitcoin verbood en een aanval van Bitcoin Cash op het netwerk; niks kon Bitcoin ervan afhouden om record naar record te breken. Waar de prijs in januari nog op $900 stond, werd in december de $19.500 bereikt.

Bitcoin 2017

De toekomst van Bitcoin ziet er goed uit. Meer mensen raken overtuigd van zijn functie als waardemiddel en grote financiële partijen gaan in crypto investeren. Wel dient er vaart gemaakt te worden met de upgrade naar het Lightning Network. De trage transactie snelheid en hoge kosten ervan, maken van BTC een tractor in een wereld vol met Lamborghini’s. 

Ethereum

Investeerders die te laat waren om tot 2012 Bitcoin te kopen, zagen in 2016 hun kans schoon met de komst van Ethereum. De Russische developer Vitalik Butterin maakte een geheel eigen versie van de Bitcoin blockchain. Een versie waarbij het mogelijk is om smart contracts en ICO’s op te laten draaien. Geweldige nieuwe toepassingen die in 2017 veel aandacht kregen. Hierdoor steeds de prijs van Ethereum naar recordhoogte ($820). Het werd  na Bitcoin de cryptomunt met de grootste market cap.

Technisch gezien is Ethereum nog verre van perfect. De kitty hype van december legde het netwerk probleemloos plat. Het team is dan ook druk met de doorontwikkeling. Een must, gezien er steeds meer concurrenten (NEO, Waves, Stratis, Ark, EOS) de plaats van Ethereum maar al te graag willen overnemen.

Litecoin

Nog steeds wordt Litecoin gezien als de zilver variant van Bitcoin. Hier valt veel voor te zeggen. De sympathieke developer Charlie Lee heeft Litecoin in 2011 ontworpen als betaalmiddel, waarbij hij Bitcoin zag als investeringsproduct. Over dat laatste heeft hij gelijk gekregen. Als betaalmiddel is Litecoin nog nergens doorgebroken ,maar welke crypto is dit wel? Ondertussen wordt de techniek achter Litecoin beter en beter. De transactietijd en grootte zijn dankzij de Segwite update weer flink verbeterd. Het team gaat ook meer aan marketingactiviteiten doen om de naam van Litecoin verder te verspreiden. Ondertussen schuift de prijs steeds verder omhoog (meer dan 50x al in 2017). Het is de enige grote cryptomunt die een stapsgewijze groei laat zien. Waar gaat dit eindigen?

Litecoin 2017

Altcoins

De altcoins kenden een merkwaardig jaar in. Van februari tot juli was het een gekkenhuis. Elke dag waren er munten die 700% in waarde stegen. Bam, bam, bam. Het was prijsschieten voor traders. Populous werd de meest succesvolle ICO van het jaar met een waardestijging van 9841%.

En toen liep de zomer ten einde. De prijs van Bitcoin rees de pan uit; en dan weet je wat er gebeurt…Wanneer Bitcoin stijgt, daar dumpen de mensen hun altcoins. Ondanks alle mooie projecten die er in omloop zijn. In crypoland geeft niemand daar om. Het werd een wijze les voor iedereen om altijd over een uitgebalanceerd crypto portfolio te beschikken.

Altcoin koesverloop 2017
Typisch koersverloop van een altcoin in 2017.

Gelukkig waren er in de tweede helft van het jaar nog genoeg altcoins die dikke winst opbrachten. Vooral de kleine low cap coins werden interessant. Zo konden de mensen die lid waren van de Trading Service in vier weken tijd maar liefst 4300% winst maken op Blue. De grootste klapper van het jaar. De prijs van Power Ledger steeg 20 maal ten opzichte van de ICO prijs.

Het voordeel van de dalende altcoin prijzen is natuurlijk wel dat goede munten zeer goedkoop op te kopen waren. Be greedy when others are fearfull. Mocht er in februari weer een altseason aanbreken, dan worden deze investeerders hier rijkelijk voor beloond.

Op naar 2018
De crypto trein lijkt niet meer te stoppen. De total market cap bedraagt nu al meer dan $400 miljard. Nog steeds een peuleschil in vergelijking met die van goud ($7,5 triljard), maar crypto is zoveel meer dan alleen een waardemiddel.

Als je ziet welke projecten er met de blockchain gemaakt worden, hoeveel talent er kiest voor een carrière in de Blockchain industrie en hoe het sentiment over crypto bij de massa begint te veranderen; dan weet je dat dit slechts het begin is.

Dit begin zal ook de start inluiden dat overheden zich meer met crypto gaan bemoeien. ICO’s zijn in sommige landen al verboden, terwijl de belastingdienst natuurlijk ook nieuwsgieriger wordt naar vermogen in crypto.

Enfin, dat zien we in 2018 wel. Voor nu proosten we op een succesvol 2017!

Crypto Helden 2017