Het zal je niet verbazen dat je in een van de hoogst belaste landen ook over je crypto bezit belasting moet betalen. De Nederlandse overheid mag dan zeer sceptisch zijn over Bitcoin; ze pikken graag een graantje mee van jouw winst hierop.
Crypto is Overig Bezit
De belastingdienst plaatst Bitcoin en andere crypto munten als ‘Overige Bezittingen’. Het valt daarmee onder box 3 bij sparen & beleggen.
De waarde van je bezit dat je dient op te geven is die van 1 januari van het jaar waarvan je aangifte doet. In 2017 heeft Bitcon een enorme groei doorgemaakt, maar gelukkig hoef je alleen nog maar de prijs van 1 januari op te geven. De peilwaarde voor 2017 is dus €808 (jaja, had je ze toen maar gekocht…)
Let wel: als je totale vermogen in Bitcoin en/of andere Overige Bezettingen groter is dan het heffingsvrije vermogen van EUR 25.000 in 2017 (EUR 50.000 voor fiscale partners), dan ben je pas verplicht om vermogensbelasting te betalen. Deze belasting ligt hoger naarmate je vermogen groter is.
Winst uit crypto
Mocht je de wint die je met crypto boekt uit laten keren, dan betaal je hier ook belasting over. Dit valt namelijk onder inkomen uit vermogen. Dit valt eveneens in box 3 onder de noemer grondslag sparen en beleggen. Het rendement dat wordt belast kun je met dit voorbeeld berekenen.
Andere landen
Wij waren benieuwd hoe crypto in andere landen belast wordt. Is Nederland het enige land waar crypto als bezit wordt belast?
Duitsland
Het eerste land ter wereld dat Bitcoin als wettig betaalmiddel heeft erkent is Duitsland. In de zomer van 2013 besloot men hiertoe, onder andere om hier belasting over te kunnen heffen. De wet is echter zeer schappelijk. Wanneer je je jouw crypto bezit langer dan een jaar in je bezit houdt, is het onbelast. Wanneer je de winst hierop binnen een jaar laat uitkeren, betaal je er 25% vermogenswinstbelasting over. Vooral professionele handelaren in crypto worden dus belast.
België
In België is er nog veel onduidelijk over hoe en of crypto bezit überhaupt belast wordt. In het moeras aan regels lijkt het ‘huisvader’-principe de basis te zijn. Hiermee hoef je als particulier geen belasting over je crypto bezit te betalen wanneer je deze langer dan een jaar in je bezit hebt. Pas wanneer je speculatief bezig bent (m.a.w. een professionele / zeer actieve trader), dan zal de meerwaarde hierop met 33% belast worden.
Verenigde Staten
In de VS wordt handel in crypto op dezelfde manier belast als aandelen. Het wordt gezien als een bezit. Elke transactie (aankoop, verkoop) in crypto die je doet, die je dus op te geven. Nu de waarde van Bitcoin en crypto almaar toeneemt, heeft de IRS de controle hierop ook verscherpt. Zij hebben bij de rechter geëist dat de grootste crypto exchange, Coinbase, de gegevens van gebruikers met hen deelt. Het gaat hierbij overigens alleen om accounts waarin een transactie van meer dan $20.000 is voorgekomen.
Japan
In Japan heeft men in juli 2017 de 8% belasting op elke bitcoin transactie opgeheven. Deze wet maakte de handel in crypto alleen maar duurder. Wat nog wel blijft bestaan is de belasting op het crypto bezit en winst.
Zwitserland
Nu het bankgeheim zo goed als verdwenen is, is Zwitserland niet meer het paradijs voor voor “oud geld”. De Alpenstaat is zich echter druk aan het profileren als hét cryptoland van de wereld.
Er wordt op geen enkele manier belasting geheven over crypto bezit noch winst. Daar blijft het echter niet bij. In het plaatsje Chiasso kan je de gemeentebelasting al wel in Bitcoin betalen. Terwijl je in Zug diensten van de gemeente in Bitcoin kunt afrekenen.
Belastingvrije landen
Naast Zwitserland zijn er nog een aantal andere landen waar crypto in geen enkele vorm belast wordt. Hier zitten opvallend veel voormalige communistische landen tussen als Estonie, Wit-Rusland en de Oekraïne. Is dit een manier voor hen om een technologische (en dus economische) voorsprong te gaan boeken op het Westen?